Bromölla | Telefon: 0456-25857

filipfredrik

Som första afrikanska lag någonsin har Somalia precis anmält sig till bandy-VM. De unga spelarna bor dock inte i Somalia. De bor i Borlänge. Och ingen av dem har någonsin stått på ett par skridskor. VM i Sibirien börjar om sex månader. Någon tycks ha tänkt väldigt långt utanför boxen? Filip & Fredrik presenterar TREVLIGT FOLK är Filip Hammars och Fredrik Wikingssons första film. Den folkkära duon har under ett och halvt år följt det intensiva, ibland hjärtskärande, ibland komiska arbetet med den somaliska spelartruppen från Borlänge och människorna runt omkring dem. Satsningen, med målet att göra laget redo för bandy-VM, kan tyckas galen men görs inte för att den är galen – utan för att hitta gemensam mark, somalier och Borlängebor emellan. För om man inte lyckas komma överens, svenskar och invandrare ute på vischan – hur ska det då gå för resten av Sverige? I ett Borlänge där främlingsfientlighet fått fäste följer vi bandysatsningens initiativtagare Patrik Andersson, en färgstark lokalprofil som med lite udda idéer och stort hjärta försöker driva projektet framåt. Samtidigt kämpar lagets förbundskapten Pelle Fosshaug, svensk bandys egen badboy, med sin kanske svåraste uppgift hittills – att träna laget redo för VM. I centrum står spelartruppen, 17 unga män som alla flytt sitt hemland och börjat om. Bredvid dem finns lagledaren Mursal Isa. Alltid klanderfri i lila kostym, alltid på spelarnas sida. Målbilden är tydlig; att gå från noll till någonting. Och att efter sex månader stå på en bandyplan i Sibirien.

I rollerna:
Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Abdiharkiin Mohamed, Abdisalam Hassan Warsame, Abdullahi Osman Salad, Ahmed ?Caydiide? Mohamed Ahmed, Mohamed Ahmed Mire, Alibashir Hassan Warsame, Bilal Nuur Mohamed, Ahmed ?Özil? Ahmed Mire, Mohamud Abdi Mohamed, m.fl.

Regi – Karin af Klintberg och Anders Helgeson
Speltid – 92 min
Genre – Dokumentär
Åldersgräns – Barntillåten


americansniper

U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyle (Bradley Cooper) är USA:s mest kända krypskytt genom tiderna och han åkte till Irak med ett enda uppdrag – att skydda sina vapenbröder. Hans pricksäkerhet räddade ett otal antal liv och han gick under smeknamnet ”Legenden”. Trots faran och att det tärde enormt på hans familj åkte han tillbaka till Irak fyra gånger. Chris gjorde det för att leva upp till mottot ”ingen soldat lämnas kvar”, men när han till slut kom hem förstod han att det egentligen var kriget han inte kunde lämna…

I rollerna:
Bradley Cooper, Sienna Miller, Jake McDorman, Kyle Gallner, Brian Hallisay

Regi – Clint Eastwood
Speltid – 134 min
Genre – Action, Thriller, Verklighetsbaserad
Åldersgräns – Från 15 år
Originaltitel – American Sniper


poster1_hr.indd

BLACKHAT utspelar sig i en värld som tagits över av ligor av globala cyberbrottslingar. I filmen får vi följa en amerikansk brottsling på permission och hans kinesiska kumpaner i deras jakt på ett kriminellt nätverk. En jakt som tar dem från Chicago till Los Angeles och vidare till Hong Kong och Jakarta.

I rollerna:
Chris Hemsworth, Viola Davis, Wei Tang, Leehom Wang, William Mapother, Archie Kao,

Regi – Michael Mann
Speltid – 133 min
Genre – Drama, Action, Crime
Åldersgräns – Från 15 år
Originaltitel – Blackhat


poster1_hr.indd

Nu kommer filmen baserad på den bästsäljande romanen som blivit ett globalt fenomen: FIFTY SHADES OF GREY. Sedan den släpptes har boktrilogin översatts till 51 språk och sålts i över 100 miljoner exemplar – något som gör den till en av de största och snabbast säljande bokserierna någonsin. I rollerna som Christian Grey och Anastasia Steele, ikoner för flera miljoner läsare, spelar Jamie Dornan och Dakota Johnson.

I rollerna:
Jamie Dornan, Dakota Johnson, Max Martini, Jennifer Ehle, Rita Ora, Marcia Gay Harden, Eloise Mumford

Regi – Sam Taylor-Johnson
Speltid – 124 min
Genre – Drama, Romantik
Åldersgräns – 15 år
Originaltitel – Fifty Shades Of Grey
Premiärdatum – 2015-02-12Paddington

Paddington har vuxit upp djupt i den peruanska djungeln med sin moster Lucy som, inspirerad av ett möte med en engelsk upptäcktsresande, har fått sin brorson att drömma om ett spännande liv i London. När en jordbävning förstör deras hem bestämmer sig Lucy för att smuggla sin unge brorson ombord på en båt på väg till England, på jakt efter ett bättre liv. När Paddington anländer ensam på Paddington Station upptäcker han snart att stadslivet inte alls var som han hade tänkt sig, tills den vänliga familjen Brown hittar honom med en etikett knuten runt halsen där det står ”Ta hand om den här björnen. Tack.” De erbjuder honom ett tillfälligt hem medan han börjar söka efter den upptäcktsresande som gjorde ett sådant intryck på moster Lucy många år tidigare. Men när en elak konservator får syn på Paddington, dröjer det inte länge förrän både hans hem och hela existens är hotad…

I rollerna:
Skådespelare: Nicole Kidman, Hugh Bonneville, Peter Capaldi, Ben Whishaw, Sally Hawkins, Jim Broadbent, Julie Walters, Madeleine Harris, Samuel Joslin. Svenska röster: Nassim Al Fakir, Johan H:son Kjellgren, Linda Ulvaeus, Pernilla Wahlgren, m.fl.

Regi – Paul King
Speltid – 95 min
Genre – Komedi, Familjefilm
Åldersgräns – 7 år
Originaltitel – Paddington


imitationgame_70x100.indd

Strax före utbrottet av Andra världskriget anmäler sig Alan Turing, en briljant ung matematiker, som frivillig till den brittiska underrättelsetjänsten. Snart ingår Turing i ett MI6-team som har till uppgift att finna koden till det enormt komplicerade chiffer som nazisterna använder. Med miljoner människoliv på spel blir uppgiften en kamp mot klockan där Turings begåvning ställs mot en av världens mest intrikata gåtor.

I rollerna:
Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Mark Strong, Matthew Goode, Charles Dance m.fl.

Regi – Morten Tyldum
Speltid – 113 min
Genre – Drama, Thriller, Verklighetsbaserad
Åldersgräns – Från 11 år
Originaltitel – The Imitation Game


taken3

Bryan Mills liv slås i spillror när hans exhustru Lenore mördas i hans egen lägenhet och allt pekar på honom som förövaren. Situationen blir inte bättre av att han lyckas fly från brottsplatsen och får polisen, FBI och CIA efter sig. Men Bryan tänker inte vara passiv och se mördarna gå fria eller riskera att de ger sig på hans dotter Kim. Han kommer använda de kunskaper han samlat på sig under ett helt liv av rökridåer och dubbelspel. Den jagade blir jägaren.

I rollerna:
Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Forest Whitaker

Regi – Olivier Megaton
Speltid – 108 min
Genre – Action
Åldersgräns – Från 15 år
Originaltitel – Taken 3


unbroken

Angelina Jolie regisserar och producerar UNBROKEN – ett drama som berättar om den fantastiske olympiern och krigshjälten Louis ”Louie” Zamperini (Jack O’Connell) som, tillsammans med två besättningsmän, överlevde 47 dagar i en flotte efter att deras plan blivit nedskjutet under andra världskriget – bara för att därefter bli tillfångatagna av den japanska flottan och skickade till ett interneringsläger. Filmen är baserad på Laura Hillenbrands bok, och levandegör Zamperinis inspirerande, sanna berättelse om människans fantastiska motståndskraft.

I rollerna:
Domhnall Gleeson, Garrett Hedlund, Jack O’Connell, Finn Wittrock, Jai Courtney, John D’Leo, Alex Russell, C.J. Valleroy

Regi – Angelina Jolie
Speltid – 137 min
Genre – Drama, Action, Verklighetsbaserad, Krigsfilm
Åldersgräns – Från 15 år
Originaltitel – Unbrokensuneifjallen

Vad gör Sune när han upptäcker att hans älskade Sophie ska åka till fjällen med snygga sportkillen Santos? Enkelt: han övertygar hela familjen Andersson att följa med, trots att de varken har råd eller kan åka skidor. Sune lyckas nämligen lura pappa Rudolf att fjällresan redan är betald – av inga mindre än Sophies familj. Väl på plats delar familjerna stuga, något som visar sig vara lättare sagt än gjort, medan Sune har ett mål: att vinna tillbaka Sophie!

I rollerna:
Morgan Alling, Anja Lundqvist, William Ringström, Julius Jimenez, Hanna Elffors Elfström, Kajsa Halldén.

Regi – Gustaf Åkerblom
Speltid – 90 min
Genre – Komedi, Familjefilm
Åldersgräns – Barntillåten
Originaltitel – Sune i fjällen