Bromölla | Telefon: 0456-25857

filmpalatset_salongen3
   

Fakta:

Byggår: 1955
Ombyggd: 1998
Senaste renovering: 2012
Platsantal: 166
Radavstånd: 170 cm
HCP-platser: 5
HCP-toa: Ja
Hörslinga: Ja

 biljetter

Bild:

BARCO DP4K-32B 

Projektorn har 4K upplösning på 4048 x 2080 pixlar – fyra gånger så mycket som en 2K-projektor! Filmer i 4K har en överlägsen bildkvalitet, men även filmer i 2K “skalas upp” till nästan samma klass.

Detta är Barcos top-of-the-line projektor för biografbruk och har bl a ett större bild-chip än övriga modeller. Detta innebär såväl bättre som ljusstarkare bild. Xenonlampan är på 4500 Watt.

HFR – High Frame Rate

Projektorn är utrustad med High Frame Rate teknologi för hastigheterna 48, 60 och 120 b/s. HFR innebär att film spelas in och återges med en högre hastighet än standard 24 bilder/sekund. Detta eliminerar sk “strobning” (rörelse-oskärpa) nästan helt. Särskilt fördelaktigt vid visning av 3D-filmer.

barco

Dolby 3d

dolby3daBiografen är utrustad med Dolby 3D. Detta är ett passivt system, där de båda bilderna för vänster och höger öga separeras genom en mindre förskjutning i färgfrekvenserna. Detta sker via ett roterande färghjul i projektorn. Varje bild flashar 144 gånger per sekund, vilket ger en stabil och flimmerfri bild. De avancerade 3D-glasögonen har linser som exakt filtrerar färgfrekvenserna för respektive öga. Resultatet blir en 3-dimensionell bild.

Filmduken

Den konkava filmduken mäter 5 x 12 m vid Cinemascope och har ett djup på 1,3 m. Dukens form ger inte bara en bättre och häftigare bildupplevelse, utan bidrar även till att öka ljusstyrkan. Särskilt värdefullt för 3D-filmer.

filmduken

Ljud:

 
dolby71
 
Filmpalatsets ljudanläggning är ett 7.1 surround-system, men är helt förberett för de två extra fronthögtalare som användes för SDDS.
 
• Ljudprocessor, slutsteg och högtalare från QSC Audio.
• 16 st. surroundhögtalare från Gradient.
 
Okomprimerat digitalljud i en THX-salong ställer stora krav. Inga kompromisser har gjorts och anläggningen är en av landets mest avancerade. 24 slutsteg, med en total uteffekt på över 13.000 watt matar högtalarsystemet.
 salongen

 

QSC SC-434

4-vägs fronthögtalare.

Högtalaren har aktiv
delning och matas av
fyra slutsteg.
Effekt: 2.800 Watt
Frekvensområde:
33 – 20.000 Hz
Bredd: 76 cm
Höjd: 233 cm
Vikt: 157 kg

fronthogtalare

QSC SB-15121

Subwoofer.

En helt nyutvecklad
subwoofer, med
21” baselement.
Effekt: 1.500 Watt
Frekvensområde:
21 – 250 Hz
Bredd: 76 cm
Höjd: 124 cm
Vikt: 105 kg

woofer
thx_klar

THX föddes ur George Lucas önskan att skapa den ultimata filmupplevelsen. 1980 anlitade därför Lucasfilm Tomlinson Holman, en i ljudkretsar välkänd ljud-designer, för att konstruera och uppföra en absolut förstklassig biograf på studio-området SkyWalker Ranch. Denna skulle användas för test-körningar/efterarbete i samband med filmandet av “Star Wars – Jedins Återkomst”. Efter att noggrant studerat hela ljudprocessen, från inspelningsplats till biografvisning, utvecklade Holman ett ljudsystem som innebar en unik kombination av högtalare och akustik, som skulle komma att påverka såväl design som konstruktion av biografer. Ett namn antogs: “THX”. Detta är dels en hänvisning till George Lucas första långfilm “THX 1138”, dels initialerna till Tomlinson Holman´s eXperiment. Trots att denna biograf ursprungligen byggdes enbart för “internt bruk”, dröjde det inte länge förrän andra studios och biografer ville installera det unika, patenterade systemet.

 

thx2

THX är numera ett fristående företag, som testar och godkänner
ljudkomponenter, som t ex högtalare och förstärkare.

Här tas även ansökningar emot från biografer som vill få THX-klassning. Ritningar granskas och anvisningar ges om akustik, högtalarplacering mm.

När allt är klart får biografen genomgå en stenhård test av representant från THX. Om allt håller sig inom de tighta marginalerna, får biografen sin THX-licens. För att få behålla denna måste biografen genomgå årliga kontroller. För att THX-klassas måste biografen vara designad och testad för högsta krav vad gäller:

 

• Akustik
• Bakgrundsljud
• Tittvinklar
• Projektion
• Ljudutrustning
• Installation

Med andra ord:
Bild och ljud när det är som bäst!