Iföbolagen startade 1954 byggandet en hypermodern biograf, som fick namnet “Mosaiken”. Salongen hade 386 platser och invigdes 11 februari 1955 med filmen Fest i Florida. Bion drevs ursprungligen av AB Svenska Biografkompaniet och därefter ett flertal aktörer fram till nedläggningen 1981.
Biografen återöppnades av nuvarande ägaren Thomas Jönsson, den 18 mars 1983 och drevs något sporadiskt under tre år med dåliga besökssiffror.
Salongen och foajén fick en välbehövlig ansiktslyftning. Samtidigt installerades utrustning för visning av 70mm film och 6-kanals stereoljud. Förbättringarna medförde ökad publiktillströmning, men det verkliga lyftet ville inte infinna sig.
Golvet byggdes om, varannan rad togs bort och de gamla stolarna ersattes av nya, sköna fåtöljer. Radavståndet blev hela 170cm. Platsantalet blev därför kraftigt reducerat, från 386 till 166. Nu började siffrorna peka uppåt och de ökande inkomsterna användes till ständiga förbättringar och investeringar i ny teknik.
Inte mycket fanns nu kvar av “gamla” Mosaiken. För att markera en ny era bytte biografen namn 1989 till Filmpalatset.
En helt ny ljudanläggning installerades 1991, men det konstaterades att akustiken inte var bra, så ett av Sveriges främsta proffs på ljud och akustik, Anders Uggelberg, anlitades. Efter hans anvisningar renoverades salongen och försågs med ljudabsorbenter.
I januari gjordes en genomgång med Anders Uggelberg och Lucasfilm Ltd om vad som krävdes för att få biografen THX-klassad. I första hand behövdes en större filmduk. Mer plats fanns inte i scenutrymmet, så en vägg fick byggas framför den gamla scenöppningen och på den monterades ny, större duk och ridå. Som en av de första i Sverige THX-klassades biografen i juni.
Dessa år var vi representerade i Guldbaggejuryn. Filmtittande och röstning skedde i Göteborg, medan Guldbaggegalan hölls i Stockholms Stadshus. Här blev det mingel med kändisar och filmfolk. Ett oförglömligt minne.
Senare delen av 1997 föddes tanken på en optimal THX-salong. Anders Uggelberg, arkitekten Svante Lundqvist och byggentreprenören Skanska fick därför uppdraget att skapa en “klassisk bio på ett modernt sätt”.
Efter att ha kört “Titanic” i 17 veckor för fulla hus, stängdes biografen den 11 maj och under de följande månaderna genomfördes en mycket omfattande ombyggnad till en kostnad av ca fem miljoner kronor. Den nya filmduken blev på hela 5 x 12 meter och krävde att betongtaket sågades upp för att få plats.
En helt ny 8 kanalers ljudanläggning installerades, som kunde återge samtliga förekommande ljudformat.
Nya sköna fåtöljer, väggar i fransk valnöt och röd sammet, plissé-ridå i guldlamé och teknik på absolut topp, fick Kjell Furberg att utbrista “Filmpalatset andas obegränsad lyx och kompromisslös upplevelsekvalitet” i sin bok Svenska Biografer. Storsatsningen invigdes 9 juli med filmen Armageddon
Filmpalatset fick den hedrande utmärkelsen “Sveriges Bästa Bio” av Sveriges Televisions program Filmkrönikan och var ett resultat avomröstning bland TV-tittarna.
Som första biograf utanför storstäderna installerades under juni en digital projektor från Barco med Dolby 3D.
Salongen fick nya stolar och mattor. Ljudanläggningen uppdaterades med nya högtalare och slutsteg från QSC, helt anpassade för det okomprimerade ljudet på de digitala filmkopiorna. Den 1/2 visades den sista filmen i det klassiska 35mm-formatet.
Inför premiären den 12 december på Hobbit – En oväntad resa installerades en ny digital projektor med 4K-upplösning och HFR (High Frame Rate) teknologi.
Vi var inte nöjda med stolarna som installerades 2012, så i samarbete med en svensk möbeltillverkare togs en ny stol fram, där vi var delaktiga redan från ritningsstadiet. Efter mycket testande blev vi till slut nöjda och de nya stolarna installerades i april.
Tekniken på bio utvecklas ständigt. Vår ambition är att alltid kunna erbjuda bästa kvalitet. Vi besöker därför regelbundet mässor för att hålla oss uppdaterade. Genom åren har vi varit i London, Paris, Amsterdam, Barcelona, New York, Los Angeles och Las Vegas, där världens största bio-mässa CinemaCon hålls årligen.
Utvecklad av Dinwebbplats.se